Υποχρεωτικά Μαθήματα
Tο μάθημα εξετάζει σύγχρονες έννοιες και πτυχές της δημοσιογραφίας σε ένα «ευρωπαϊκό» πλαίσιο. Η «ευρω- παϊκή δημοσιογραφία» με αυτή την έννοια κατανοείται και διερευνάται ως μια πρακτική που καλύπτει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα ρητά από μια «ευ- ρωπαϊκή» και όχι μια «τοπική» και «εθνική» προοπτική. Έχοντας αυτό κατά νου, στόχος του μαθήματος είναι να διερευνήσει το ρόλο της δημοσιογραφίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεξάρτησης και ολοκλήρωσης -τη διαδικασία κατά την οποία οι ευρωπαϊκές χώρες συντο- νίζουν επίσημα τους νόμους, τις οικονομίες και τις πο- λιτικές τους- και με αυτόν τον τρόπο συζητούν τα όρια, ευκαιρίες και προκλήσεις των δημοσιογραφικών πρακτι- κών και της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους θεσμούς και τις πολιτικές της.
Το μάθημα παρουσιάζει την πλήρη σειρά σημαντικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα παγκοσμίως και αφορούν τόσο τη φύση όσο και την κοινωνική οργάνωση: περιβαλλοντική βιωσιμότητα, δημόσια υγεία, ακραία ανισότητα/φτώχεια, μεταναστεύσεις. Από την οπτική γωνία της πολιτικής οικονομίας και της επικοινωνίας, τέτοιες προκλήσεις εξετάζονται υπό το πρίσμα του πόσο χρήσιμα αναφέρονται. Προκύπτουν βασικά ζητήματα επαγγελματικής πρακτικής σχετικά με το εάν οι σοβαροί κίνδυνοι και οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εναλλακτικά. Η «Επικοινωνία κινδύνου» διευκρινίζει τέτοιες επιλογές, συζητώντας την ανάγκη για «προορατική δημοσιογραφία», ενισχύοντας συνειδητούς και ευσυνείδητους παράγοντες: δηλαδή υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και πολίτες που συμβάλλουν σε βιώσιμο φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον.
Μαθήματα Επιλογής
Τα νέα μέσα αναφέρονται στη ζωντανή και κατά απαίτηση (on demand) πρόσβαση σε περιεχόμενο οποτεδήποτε και οπουδήποτε, από μια μεγάλη ποικιλία ψηφιακών συσκευών, καθώς και στη διαδραστική ανατροφοδότηση των χρηστών, τη δημιουργική συμμετοχή και τη δημιουργία κοινότητας γύρω από το περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης. Το μάθημα εξετάζει θέματα που σχετίζονται με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών με έμφαση σε αυτά που αφορούν τη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης και την έννοια των νέων μέσων. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζει την τεχνολογική εξέλιξη, την ψηφιακή σύγκλιση, καθώς και το Διαδίκτυο με τις υπηρεσίες του. Επίσης, δίνεται έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες ήχου και εικόνας/βίντεο, στα νέα περιβάλλοντα παραγωγής και κατανάλωσης οπτικοακουστικού περιεχομένου, μαζί με τις τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης (Web 2.0) και τις υπηρεσίες του σημασιολογικού ιστού (Web 3.0 and beyond) που διαμορφώνουν το σύγχρονο περιβάλλον επικοινωνίας και γνώσης σε όλα τα επίπεδα. Τα θέματα αυτά εξετάζονται από τεχνολογική άποψη αλλά και από την άποψη της χρήσης τους από τους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης. Συζητούνται επίσης ειδικές μελέτες περιπτώσεων που σχετίζονται με τα ψηφιακά εργαλεία και τα νέα μέσα.
Αυτό το μάθημα μελετά την τηλεόραση και τα ψηφι- ακά μέσα τόσο ως μέσα κοινωνικής, πολιτικής και πολι- τιστικής αναπαράστασης όσο και ως πλατφόρμες δημι- ουργίας νέων δημόσιων και ιδιωτικών πραγματικοτήτων. Αφενός, επικεντρώνεται στους διάφορους τρόπους με τους οποίους η τηλεόραση έχει επηρεάσει πολιτισμικά την οπτικοακουστική κουλτούρα των σύγχρονων κοι- νωνιών, τον ρόλο που διαδραματίζουν οι τηλεοπτικοί κώδικες στην εποχή της σύγκλισης των μέσων ενημέ- ρωσης και της κυριαρχίας των μέσων κοινωνικής δικτύ- ωσης (κουλτούρα YouTube). Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να αναλυθούν οι όροι της infotainment, της tabloidization, της glocalization, του θεάματος και της κουλτούρας παρακολούθησης. Από την άλλη πλευρά, το μάθημα χρησιμοποιεί μια κοινωνιολογική μελέτη των βασικών διαστάσεων της μεταμοντέρνας ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας και του ρόλου που έχουν διαδραματί- σει τα οπτικοακουστικά μέσα στη σύγκλισή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι όροι ιδιωτικοποίηση, νέος κοινοτισμός, εξατομίκευση, εκδημοκρατισμός θα συζητηθούν με τους διάφορους τρόπους που ξεδιπλώνονται στον χαοτικό ψηφιακό κόσμο της πληροφορίας.
Το μάθημα αυτό παρέχει γενικές γνώσεις για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και τις τελευταίες τάσεις στην ταξιδιωτική επικοινωνία. Μελετά τον ρόλο της αφήγησης στην κατασκευή εικόνων ταξιδιωτικών προορισμών και στο ψηφιακό μάρκετινγκ. Εξετάζονται οι προκλήσεις, κρίσεις, και τα παγκόσμια ζητήματα που απασχόλησαν τον παγκόσμιο τουρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ μελετώνται τα μέτρα και οι προσπάθειες επανεκκίνησης και ανάκαμψης του τουρισμού μετά την πανδημία. Στο επίκεντρο βρίσκεται η δημόσια επικοινωνία και η επίδραση της ψηφιακής αφήγησης στην προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και αλλαγής στάσης των ταξιδιωτών, ώστε να υιοθετήσουν ένα βιώσιμο μοντέλο υπεύθυνου ταξιδιώτη και να συμβάλλουν στην αειφορία του τουρισμού και της φιλοξενίας.
Το μάθημα έχει ως στόχο να παρέχει στους φοιτητές τις βασικές γνώσεις για την παραγωγή και δημοσίευση ψηφιακού οπτικοακουστικού περιεχομένου στο περιβάλλον των νέων μέσων. Περιλαμβάνει την ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης καθώς και τη διδασκαλία των βασικών αρχών στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού. Αρχικά αναλύονται οι βασικές έννοιες του ήχου και της εικόνας, οι πτυχές της ακοής και της όρασης, ακολουθούμενες από κανόνες σύνθεσης και θεωρία και τεχνικές μοντάζ για ήχο και βίντεο. Χρησιμοποιούνται εξοπλισμός καταγραφής και εφαρμογές λογισμικού σχετικές με το ηχητικό και οπτικό περιεχόμενο, παρουσιάζοντας τους διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος. Οι φοιτητές εργάζονται πρακτικά στο εργαστήριο, παράγουν περιεχόμενο και το κάνουν παρουσιάσιμο σε διάφορες πλατφόρμες, όπως τηλεοπτικά κανάλια, υπηρεσίες κοινοποίησης μέσων (YouTube, SoundCloud κ.λπ.), υπηρεσίες ζωντανής ροής (UStream κ.λπ.), κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Google+ κ.λπ.) και μικρο-μπλογκινγκ (Twitter).
Μία από τις πιο θεμελιώδεις δεξιότητες ενός (επαγγελματία/πολίτη) δημοσιογράφου είναι να ξέρει πώς να λέει μια ιστορία και να κρατά την προσοχή του κοινού. Στα σύγχρονα δημοσιογραφικά γραφεία ψηφιακών μέσων υπάρχει ανάγκη εκπαίδευσης του προσωπικού στην παραγωγή πολυμεσικού περιεχομένου. Ο σχεδιασμός ειδήσεων/ενημερωτικών άρθρων σε μια οπτική δομή είναι ένας νέος ρόλος που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι δημοσιογράφοι και οι επαγγελματίες των μέσων και της επικοινωνίας. Νέες/συνδυαστικές μορφές περιεχομένου, όπως εικόνες, βίντεο, γραφήματα/infographics, σχεδιοκινήσεις, χάρτες, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρχεία ήχου/podcast κ.λπ. χρησιμοποιούνται για να σχεδιάσουν μια είδηση με γραμμικό ή μη γραμμικό τρόπο. Αυτό το μάθημα στοχεύει να διδάξει στους φοιτητές πώς να δημιουργούν ειδήσεις με εργαλεία πολυμέσων, δημιουργώντας μια ελκυστική εμπειρία για το κοινό. Κατά τη διάρκεια αυτού του μαθήματος προσανατολισμένου στις δεξιότητες, οι φοιτητές καλούνται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα έργο πολυμέσων με ευρύτερα ενημερωτική θεματολογία/περιεχόμενο. Αναπτύσσονται εξειδικευμένες δεξιότητες υλοποίησης και διαχείρισης έργων πολυμέσων και προεκτάσεις στη δημιουργική σκέψη, τη συνεργασία, τη διαχείριση χρόνου, την επίλυση προβλημάτων και την αποτελεσματική επικοινωνία, προάγοντας τη διεπιστημονική συνεργασία και παραγωγή. Συζητούνται και αναλύονται σύγχρονα παραδείγματα επιτυχημένων έργων αφήγησης πολυμέσων, για να αποτυπωθούν οι τελευταίες τάσεις στον τομέα. Ξεκινώντας από την εισαγωγή στην αφήγηση ως εργαλείο επικοινωνίας και τη μετάβαση από τις παραδοσιακές στις ψηφιακές αρχές, η διαδρομή μάθησης οδηγεί από τη σύλληψη μιας δημιουργικής ιδέας στη διαμόρφωση ενός τεχνικού σχεδίου έργου. Έμφαση δίνε- ται στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αλλά και στο μέσο που είναι κατάλληλο για κάθε τύπο περιεχομένου. Οι φοιτητές εργάζονται πρακτικά ατομικά και ομαδικά στο εργαστήριο, με πρακτικές ασκήσεις που περιλαμβάνουν γραφικά/σχεδιοκινήσεις και διαδραστικό περιεχόμενο πολυμέσων και το καθιστούν διαθέσιμο μέσω διαφόρων τεχνολογιών. Αυτά τα βοηθητικά προγράμματα μπορεί να περιλαμβάνουν τη δημιουργία διεπαφών χρήστη και διαδραστικών πρωτοτύπων (mockup στα Balsamiq Studios, Figma κ.λπ.), υπηρεσίες σχεδίασης ιστοσελίδων (Wix κ.λπ.), διαδραστική δημιουργία και δημοσίευση βίντεο (YouTube, h5p.org, κ.λπ.), υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram κ.λπ.) και άλλα. Συνολικά, οι φοιτητές οργανώνονται σε ομάδες που αναλαμβάνουν ένα πολυμεσικό έργο (project) και καλούνται να φέρουν σε πέρας τις επιμέρους φάσεις της ανάλυσης, της σχεδίασης, της ανάπτυξης και της αξιολόγησης.
Η ψηφιοποίηση έχει εισέλθει δυναμικά στο σύγχρονο μιντιακό τοπίο και η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη διαδικτυακή και τη συμβατική μιντιακή πραγματικότητα γίνεται όλο και λιγότερο διακριτή τόσο για τους κατα- ναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις. Οι καταναλωτές γίνονται συνεχώς πιο απαιτητικοί, εξοικειώνονται με τα νέα μέσα και επιζητούν εξατομικευμένα προϊόντα και περιεχόμενο προσωποιημένο, χρηστικό και εύκολα προ- σβάσιμο στα παραδοσιακά και ψηφιακά κανάλια επικοι- νωνίας. Το παρόν μάθημα έχει σαν στόχο να αναλύσει τις βασικές αρχές μάρκετινγκ και να προσφέρει μια δομημέ- νη προσέγγιση για τον εντοπισμό, την κατανόηση και την επίλυση προβλημάτων μάρκετινγκ. Περιγράφει πώς έχει εξελιχθεί η συμπεριφορά των καταναλωτών στην ψηφια- κή εποχή, αναλύει τα αγοραστικά κίνητρα και περιγράφει στρατηγικές τμηματοποίησης, στόχευσης και τοποθέτη- σης. Επιπλέον, το μάθημα εξετάζει μεθόδους έρευνας μάρκετινγκ και στρατηγικές διαχείρισης πελατειακών σχέσεων και εξηγεί πώς το Διαδίκτυο έχει μεταμορφώσει την αλληλεπίδραση μεταξύ πελατών και οργανισμών. Περιγράφονται οι στρατηγικές διαχείρισης επωνυμί- ας, καθώς και τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής του μείγματος μάρκετινγκ. Τέλος, το μάθημα επεξηγεί τον τρόπο αξιολόγησης και μέτρησης της αποτελεσματικό- τητας μίας ψηφιακής στρατηγικής, ενώ περιγράφονται ψηφιακά εργαλεία και τακτικές, εστιάζοντας στο πώς ευθυγραμμίζονται και συμβάλλουν στην υλοποίηση της συνολικής επιχειρηματικής στρατηγικής.
Το μάθημα ασχολείται με τα θέματα των δημοσιογραφίας δεδομένων και συμμετοχικής δημοσιογραφίας. Σήμερα υπάρχει σημαντική διαθεσιμότητα δεδομένων σε ψηφιακή μορφή, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εισαγωγή αυτής της μορφής δημοσιογραφίας. Έτσι, ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι σε θέση να βρίσκει, να εξάγει, να προσαρμόζει, να οπτικοποιεί και να ερμηνεύει δεδομένα. Για να πετύχει σε ένα τέτοιο έργο πρέπει να διαθέτει όλες τις θεωρητικές γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση των δεδομένων, καθώς και τις απαραίτητες δεξιότητες Τ.Π.Ε. για τη δημιουργία οπτικοποιήσεων δεδομένων (στατικών ή διαδραστικών) που θα ενσωματώνονται στα ειδησεογραφικά του άρθρα. Καθώς η δημοσιογραφία προσεγγίζεται συχνά στη θεωρία και την έρευνα μέσα από το πρίσμα της συμμετοχής του κοινού στην παραγωγή ειδήσεων, το μάθημα αυτό προσεγγίζει την έννοια της συμμετοχής στα μέσα ενημέρωσης και εξετάζει τα υπάρχοντα εργαλεία στο πλαίσιο των ειδησεογραφικών οργανισμών. Αναλύονται παραδείγματα συμμετοχικής δημοσιογραφίας σε ελληνικά και διεθνή Μ.Μ.Ε., ενώ μελετώνται τα ζητήματα που προκύπτουν και οι μέθοδοι διαχείρισης που εφαρμόζονται στην πράξη. Τέλος, το μάθημα παρέχει τη δυνατότητα εμπειρικής χρήσης και εξοικείωσης με συμμετοχικές εφαρμογές.
Το μάθημα αυτό ενθαρρύνει τους φοιτητές να εργαστούν και να ερευνήσουν διάφορες σημαντικές πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και παγκόσμιες διαστάσεις/ προκλήσεις της Ευρώπης, οι οποίες κατέχουν κεντρική θέση στην ατζέντα της ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας. Οι φοιτητές θα εργαστούν σε ερευνητικά έργα/αναφορές σε μικρές ομάδες. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα πρέπει να αναπτύξουν οι ίδιοι το σχέδιο, τη μεθοδολογία και την οργάνωση των εκθέσεων, αλλά θα παρουσιάσουν την έρευνά τους (κατά τη διάρκεια του εξαμήνου) και θα υποβάλουν ερευνητικές εκθέσεις (στο τέλος του εξαμήνου). Πώς δουλεύουμε;- Δύο συναντήσεις συζήτησης σχετικά με τις σημαντικότερες προκλήσεις που θεωρείται ότι αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. – Έξι συναντήσεις συζήτησης στις οποίες οι φοιτητές μοιράζονται τις σκέψεις τους και συζητούν την πρόοδο και τα προ- βλήματα της ερευνητικής τους έρευνας. Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι το ερευνητικό ρεπορτάζ είναι η πιο εντατική εργασία που μπορεί να αναλάβει ένας δημοσιογράφος. Έχοντας αυτό κατά νου, οι συναντήσεις αυτές θα σας δώσουν, με τη βοήθεια του καθηγητή σας, απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: τι είναι ένα ερευνητικό ρεπορτάζ, πώς να βρείτε την ιστορία/το θέμα σας, πώς να βρείτε πηγές, πώς να γράψετε και να ολοκληρώσετε ένα ερευνητικό ρεπορτάζ.- Πέντε εβδομάδες παρουσιάσεων, κατά τις οποίες οι φοιτητές παρουσιάζουν στην τάξη τις ερευνητικές τους εκθέσεις.
Το μάθημα επιδιώκει να εισαγάγει τους φοιτητές στην έννοια της πολιτισμικής και κοινωνικής πολυμορφίας και να αναλύσει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μέσα/δημοσιογράφοι στην κοινωνική κατασκευή, εκπροσώπηση και κατανόηση της διαφορετικότητας και της διαφορετικότητας. Επικεντρώνεται σε θέματα μετανάστευσης, φυλής και εθνικότητας, πίστης και θρησκείας, φύλου, σεξουαλικότητας, ηλικίας και αναπηρίας και στον τρόπο με τον οποίο αυτά τα θέματα απεικονίζονται από παραδοσιακά και νέα μέσα.
Το μάθημα εξετάζει πώς οι διακρατικές και πολυδιάστατες προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να λειτουργήσουν στην τροχιά ενίσχυσης της διαφάνειας, της νομιμότητας και της ευαισθητοποίησης των ευρωπαϊκών πολιτικών και μέσων ενημέρωσης, δημιουργώντας χώρους για εναλλακτικές θεωρίες στα κύρια παραδείγματα, στοχεύοντας και διαμορφώνοντας ένα πρόσφορο έδαφος για εναλλακτικές, δυνητικά ρηξικέλευθες, πολιτικών, καθώς και να λειτουργούν προς την κατεύθυνση των υφιστάμενων πολιτικών, καθιστώντας τις πιο αποτελεσματικές. Επιπλέον, το μάθημα θα εισαγάγει και θα εξετάσει επίσης την έννοια των στρατηγικών επικοινωνιακών διαδικασιών λόγου και πώς μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική και τη διπλωματία στον εικοστό πρώτο αιώνα. Το Strategic αναφέρεται στην ανάγκη εστίασης στα αυξανόμενα προβλήματα για τα περισσότερα, αν όχι όλα, μέρη του παγκόσμιου πληθυσμού και σχετικά με αυτά. Η συζήτηση αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας κόμβων για συζήτηση, επιχειρηματολογία και αντεπιχειρήματα και ανατροφοδότηση.
Μαθήματα Υποστηρικτικού Χαρακτήρα
Αυτό το μάθημα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στην ακαδημαϊκή συγγραφή, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες που απαιτούνται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας εργασιών στις ετήσιες αναφορές και στην τελική διπλωματική εργασία. Οι διαλέξεις, οι εργασίες και οι δραστηριότητες είναι πλούσιες και ποικιλόμορφες, καλύπτοντας από μικρής κλίμακας γλωσσικά σημεία έως τη μελέτη του λόγου της δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και της επικοινωνίας. Τα θέματα που θα εξεταστούν περιλαμβάνουν: συγγραφή εκθετικών και επιχειρηματολογικών κειμένων, συγγραφή περιλήψεων, εισαγωγών και συμπερασμάτων, συζήτηση δεδομένων, αναφορά και αποδοχή πηγών, έρευνα και δημιουργία βιβλιογραφίας. Οι φοιτητές λαμβάνουν ανατροφοδότηση για τη συγγραφή τους και αναμένεται να συμμετέχουν σε αυτοέλεγχο και αμοιβαία αξιολόγηση. Το μάθημα συνιστάται ιδιαίτερα για φοιτητές με περιορισμένη εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών και για όσους χρειάζονται ανανέωση των δεξιοτήτων τους στην ακαδημαϊκή συγγραφή.