Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναγνωρίζεται ευρέως ως ένα ζωντανό κέντρο μάθησης και έρευνας που αντλεί την έμπνευσή του από μια μακρά παράδοση ακαδημαϊκών επιτευγμάτων. Ωστόσο, έχοντας επίγνωση της ραγδαίας αλλαγής και προόδου, το ΑΠΘ στοχεύει στη βελτίωση της στρατηγικής, των πολιτικών και των καθημερινών πρακτικών του, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες τοπικές και παγκόσμιες απαιτήσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΑΠΘ συμμετέχει σε Διεθνείς Οργανισμούς, Ενώσεις και Πανεπιστημιακά Δίκτυα, συντονίζοντας και υλοποιώντας Διμερείς Συμφωνίες με Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, καθώς και την Ευρωπαϊκή Πολιτική μέσω του προγράμματος Erasmus+ και διαφόρων άλλων Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Erasmus Mundus, Erasmus+ International, και τα λοιπά.). Το ΑΠΘ συμμετέχει επίσης στη Συμμαχία για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (EPICUR). Έχοντας σημαντική συνεισφορά στην Εκπαίδευση, την Έρευνα και τον Πολιτισμό σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, το ΑΠΘ είναι ταυτόχρονα το πρώτο «πράσινο πανεπιστήμιο» στην Ελλάδα σήμερα, λειτουργώντας ως πρότυπο για τους φορείς και την κοινωνία συνολικά.
Το ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1925 και είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Η κύρια πανεπιστημιούπολη βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και καλύπτει έκταση περίπου 33,4 εκταρίων. Αποτελείται από 10 Σχολές που αποτελούνται από 40 Σχολές και 1 Μονοσχολική Σχολή. Ορισμένες εκπαιδευτικές και διοικητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός πανεπιστημιούπολης, εκτός της πόλης της Θεσσαλονίκης ή ακόμα και σε άλλες πόλεις για πρακτικούς και λειτουργικούς λόγους. Περίπου 88.283 φοιτητές φοιτούν στο ΑΠΘ, 77.198 σε προπτυχιακά προγράμματα και 6.588 σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Υπάρχουν επίσης 3.952 σε Διδακτορικό επίπεδο). Υπάρχουν 1.682 μέλη ΔΕΠ. Υπάρχουν επίσης 311 μέλη του SLTP (Special Laboratory Teaching Personnel). Τα μέλη ΔΕΠ επικουρούνται επίσης από 144 μέλη του STLP (Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό). Το Γραφείο Διοίκησης αποτελείται από 278 μόνιμους υπαλλήλους και 256 υπαλλήλους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Το μεγαλύτερο μέρος του ακαδημαϊκού προσωπικού της έχει εκπαιδευτεί σε αξιόπιστα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τόσο μακριά όσο η Αυστραλία και η Ιαπωνία.
Τμήμα Δημοσιογραφίας Και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας
Το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας έχει επανειλημμένα εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις 50 κορυφαίες Σχολές Μέσων/ Επικοινωνίας στην Ευρώπη και είναι μέλος του European Journalism Teaching Association (EJTA).
Από την ίδρυσή του το 1991, το Τμήμα προσφέρει πλήρους απασχόλησης τετραετή προγράμματα πτυχίου πρώτου κύκλου τόσο στη Δημοσιογραφία όσο και στις Μαζικές Επικοινωνίες. Μακροπρόθεσμος στόχος της λειτουργίας της Σχολής είναι να παρέχει στους φοιτητές θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στη δημοσιογραφία, να προωθεί την έρευνα στη δημοσιογραφία και τις μαζικές επικοινωνίες, καθώς και να προασπίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων. Το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών που διδάσκεται αγγλικά βασίζεται στη 15χρονη μακρόχρονη εμπειρία του στην εκπαίδευση ξένων φοιτητών στο εξατομικευμένο πρόγραμμα αγγλικής διδασκαλίας για φοιτητές Erasmus. Κυρίως, βασίζεται στην 25ετή επιτυχία της Σχολής στην προώθηση της μάθησης μέσω της οικοδόμησης θεωρίας, των τεχνικών δεξιοτήτων αιχμής και της επαγγελματικής κατάρτισης και αντανακλά τη σταθερή δέσμευσή της στην καινοτομία, την αριστεία, τη διεπιστημονική εκπαίδευση και τη διεθνή προοπτική. Επίσης, το Τμήμα βραβεύτηκε δύο φορές με την Έδρα Jean Monnet για την Ευρωπαϊκή Δημόσια Διπλωματία (2020) και τη Δημοσιογραφία Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης (2016) για την παροχή ενός συνεκτικού μεταπτυχιακού προγράμματος διδασκαλίας στην Ευρωπαϊκή Δημοσιογραφία.
Την Άνοιξη του 2023 η λειτουργία μεταφέρθηκε από την Εγνατία 46 σε νέο κτίριο στο κέντρο της πόλης, στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 12.
Συντονιστική Επιτροπή Προγράμματος
Διευθυντής Προγράμματος
Νίκος Παναγιώτου, Καθηγητής Διεθνούς Δημοσιογραφίας
Μέλη Συντονιστικής Επιτροπής ΠΜΣ
Βασίλης Βαμβακάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας
Γιώργος Καλλίρης, Καθηγητής Τεχνολογιών Ήχου και Εικόνας
Γρηγόρης Πασχαλίδης, Καθηγητής Πολιτισμικών Σπουδών
Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ΜΜΕ
Συντονιστές Ειδικεύσεων
Ψηφιακά Μέσα, Πολιτισμός και Επικοινωνία: Γιώργος Καλλίρης
Ευρωπαϊκή Δημοσιογραφία: Βαμβακάς Βασίλης
Επικοινωνία της Διακινδύνευσης και Δημοσιογραφία Κρίσεων: Νίκος Παναγιώτου