Ευρωπαϊκή Δημοσιογραφία

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Η ειδίκευση Ευρωπαϊκή Δημοσιογραφία αφιερώνεται στη μελέτη των εννοιών και των πτυχών της ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας, εστιάζοντας στο ρόλο των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας προς την ανάδυση μιας ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας. Συνδυάζοντας μια διακρατική συγκριτική προσέγγιση των ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών και ειδησεογραφικών πρακτικών με μια πρακτική κάλυψη επίκαιρων ευρωπαϊκών θεμάτων, η ειδίκευση στοχεύει να παρέχει σε μαθητές και δημοσιογράφους εργαλεία που θα αυξήσουν την ευαισθητοποίηση για τα αλληλένδετα και πολυδιάστατα προβλήματα/προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να διερευνήσουν τις νέες ευκαιρίες και προκλήσεις των δημοσιογραφικών πρακτικών και του τρόπου κάλυψης γεγονότων, καθώς και να κατανοήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους θεσμούς και τις πολιτικές της.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

οι απόφοιτοι της ειδίκευσης Ευρωπαϊκή Δημοσιογραφία δύναται να αναπτύξουν τις εξής δεξιότητες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους:

1) Να έχουν μια κριτική αντίληψη των Ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών κουλτούρων και της ετερογένειας του Ευρωπαϊκού
μιντιακού τοπίου, 2) Να κατανοούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας και της Ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας, 3) Να αναλύουν την Ευρώπης μια διακριτή περιοχή λόγου και διαμάχης, 4) Να ασκούν υψηλής στάθμης ερευνητικές, αναλυτικές και ενημερωτικές δεξιότητες στην κάλυψη ζητημάτων από μια Ευρωπαϊκή παρά από μια εθνική οπτική. 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Semester: A
ECTS: 10

Tο μάθημα εξετάζει σύγχρονες έννοιες και πτυχές της δημοσιογραφίας σε ένα «ευρωπαϊκό» πλαίσιο. Η «ευρω- παϊκή δημοσιογραφία» με αυτή την έννοια κατανοείται και διερευνάται ως μια πρακτική που καλύπτει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα ρητά από μια «ευ- ρωπαϊκή» και όχι μια «τοπική» και «εθνική» προοπτική. Έχοντας αυτό κατά νου, στόχος του μαθήματος είναι να διερευνήσει το ρόλο της δημοσιογραφίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεξάρτησης και ολοκλήρωσης -τη διαδικασία κατά την οποία οι ευρωπαϊκές χώρες συντο- νίζουν επίσημα τους νόμους, τις οικονομίες και τις πο- λιτικές τους- και με αυτόν τον τρόπο συζητούν τα όρια, ευκαιρίες και προκλήσεις των δημοσιογραφικών πρακτι- κών και της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους θεσμούς και τις πολιτικές της.

ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ

Semester: B
ECTS: 10

Το μάθημα ασχολείται με τα θέματα των δημοσιογραφίας δεδομένων και συμμετοχικής δημοσιογραφίας. Σήμερα υπάρχει σημαντική διαθεσιμότητα δεδομένων σε ψηφιακή μορφή, γεγονός που καθιστά αναγκαία την εισαγωγή αυτής της μορφής δημοσιογραφίας. Έτσι, ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι σε θέση να βρίσκει, να εξάγει, να προσαρμόζει, να οπτικοποιεί και να ερμηνεύει δεδομένα. Για να πετύχει σε ένα τέτοιο έργο πρέπει να διαθέτει όλες τις θεωρητικές γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση των δεδομένων, καθώς και τις απαραίτητες δεξιότητες Τ.Π.Ε. για τη δημιουργία οπτικοποιήσεων δεδομένων (στατικών ή διαδραστικών) που θα ενσωματώνονται στα ειδησεογραφικά του άρθρα. Καθώς η δημοσιογραφία προσεγγίζεται συχνά στη θεωρία και την έρευνα μέσα από το πρίσμα της συμμετοχής του κοινού στην παραγωγή ειδήσεων, το μάθημα αυτό προσεγγίζει την έννοια της συμμετοχής στα μέσα ενημέρωσης και εξετάζει τα υπάρχοντα εργαλεία στο πλαίσιο των ειδησεογραφικών οργανισμών. Αναλύονται παραδείγματα συμμετοχικής δημοσιογραφίας σε ελληνικά και διεθνή Μ.Μ.Ε., ενώ μελετώνται τα ζητήματα που προκύπτουν και οι μέθοδοι διαχείρισης που εφαρμόζονται στην πράξη. Τέλος, το μάθημα παρέχει τη δυνατότητα εμπειρικής χρήσης και εξοικείωσης με συμμετοχικές εφαρμογές.

Semester: B
ECTS: 10

Το μάθημα αυτό ενθαρρύνει τους φοιτητές να εργαστούν και να ερευνήσουν διάφορες σημαντικές πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και παγκόσμιες διαστάσεις/ προκλήσεις της Ευρώπης, οι οποίες κατέχουν κεντρική θέση στην ατζέντα της ευρωπαϊκής δημοσιογραφίας. Οι φοιτητές θα εργαστούν σε ερευνητικά έργα/αναφορές σε μικρές ομάδες. Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο θα πρέπει να αναπτύξουν οι ίδιοι το σχέδιο, τη μεθοδολογία και την οργάνωση των εκθέσεων, αλλά θα παρουσιάσουν την έρευνά τους (κατά τη διάρκεια του εξαμήνου) και θα υποβάλουν ερευνητικές εκθέσεις (στο τέλος του εξαμήνου). Πώς δουλεύουμε;- Δύο συναντήσεις συζήτησης σχετικά με τις σημαντικότερες προκλήσεις που θεωρείται ότι αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. – Έξι συναντήσεις συζήτησης στις οποίες οι φοιτητές μοιράζονται τις σκέψεις τους και συζητούν την πρόοδο και τα προ- βλήματα της ερευνητικής τους έρευνας. Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι το ερευνητικό ρεπορτάζ είναι η πιο εντατική εργασία που μπορεί να αναλάβει ένας δημοσιογράφος. Έχοντας αυτό κατά νου, οι συναντήσεις αυτές θα σας δώσουν, με τη βοήθεια του καθηγητή σας, απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα: τι είναι ένα ερευνητικό ρεπορτάζ, πώς να βρείτε την ιστορία/το θέμα σας, πώς να βρείτε πηγές, πώς να γράψετε και να ολοκληρώσετε ένα ερευνητικό ρεπορτάζ.- Πέντε εβδομάδες παρουσιάσεων, κατά τις οποίες οι φοιτητές παρουσιάζουν στην τάξη τις ερευνητικές τους εκθέσεις.

Semester: A
ECTS: 10

Το μάθημα επιδιώκει να εισαγάγει τους φοιτητές στην έννοια της πολιτισμικής και κοινωνικής πολυμορφίας και να αναλύσει το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μέσα/δημοσιογράφοι στην κοινωνική κατασκευή, εκπροσώπηση και κατανόηση της διαφορετικότητας και της διαφορετικότητας. Επικεντρώνεται σε θέματα μετανάστευσης, φυλής και εθνικότητας, πίστης και θρησκείας, φύλου, σεξουαλικότητας, ηλικίας και αναπηρίας και στον τρόπο με τον οποίο αυτά τα θέματα απεικονίζονται από παραδοσιακά και νέα μέσα.

Semester: B
ECTS: 10

Το μάθημα εξετάζει πώς οι διακρατικές και πολυδιάστατες προσπάθειες της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να λειτουργήσουν στην τροχιά ενίσχυσης της διαφάνειας, της νομιμότητας και της ευαισθητοποίησης των ευρωπαϊκών πολιτικών και μέσων ενημέρωσης, δημιουργώντας χώρους για εναλλακτικές θεωρίες στα κύρια παραδείγματα, στοχεύοντας και διαμορφώνοντας ένα πρόσφορο έδαφος για εναλλακτικές, δυνητικά ρηξικέλευθες, πολιτικών, καθώς και να λειτουργούν προς την κατεύθυνση των υφιστάμενων πολιτικών, καθιστώντας τις πιο αποτελεσματικές. Επιπλέον, το μάθημα θα εισαγάγει και θα εξετάσει επίσης την έννοια των στρατηγικών επικοινωνιακών διαδικασιών λόγου και πώς μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική και τη διπλωματία στον εικοστό πρώτο αιώνα. Το Strategic αναφέρεται στην ανάγκη εστίασης στα αυξανόμενα προβλήματα για τα περισσότερα, αν όχι όλα, μέρη του παγκόσμιου πληθυσμού και σχετικά με αυτά. Η συζήτηση αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας κόμβων για συζήτηση, επιχειρηματολογία και αντεπιχειρήματα και ανατροφοδότηση.

Semester: A
ECTS: 10

Το παρόν μάθημα εξετάζει τον ρόλο της προπαγάνδας ως μέσο επικοινωνίας και πειθούς. Εστιάζει στον ορισμό, στο περιεχόμενο, στο σκοπό και στις μεθόδους της προπαγάνδας κατά τη διάρκεια του εικοστού και εικοστού πρώτου αιώνα, και αναλύει την γλώσσα που χρησιμοποιείται για προπαγανδιστικούς σκοπούς. Επίσης, ερευνά την σχέση της προπαγάνδας με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και τεχνολογίας. Το μάθημα εστιάζει πάνω στους τρόπους αλληλεπίδρασης της προπαγάνδας με τα διάφορα κοινωνιοπολιτικά θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοια θέματα είναι το πολιτικό σύστημα, οι εκλογικές καμπάνιες, οι ψευδείς ειδήσεις, η ψηφιακή εποχή, οι τεχνικές και οι μέθοδοι πολέμου, η υγεία και ο εμβολιασμός, η μόλυνση του πλανήτη και η πολιτική. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στο να κατανοηθεί η γλώσσα της προπαγάνδας μέσα από την ανάλυση λόγου. Μια σειρά από πρακτικές ασκήσεις θα δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές να κάνουν την θεωρία πράξη.

Semester: A

Εβδομάδα 1. Εισαγωγή στην έρευνα, τα κυριότερα παραδείγματα και η επιστημονική μέθοδος.

Εβδομάδα 2. Ανάπτυξη ερευνητικών ερωτημάτων και υποθέσεων.

Εβδομάδα 3. Εισαγωγή στη δειγματοληψία. Εβδομάδα 4. Ζητήματα μέτρησης – (αξιοπιστία, εγκυ-

ρότητα).

Εβδομάδα 5. Εργαστήριο 1 (ανατομία άρθρου – βιβλι- ογραφική ανασκόπηση).

Εβδομάδα 6. Πειραματική και οιονεί πειραματική έρευνα.

Εβδομάδα 7. Ανάπτυξη ερωτήσεων και διεξαγωγή ερευνών.

Εβδομάδα 8. Έρευνα συσχέτισης.

Εβδομάδα 9. Εργαστήριο 2 (Σκοπός της μελέτης, ερευ- νητικά ερωτήματα).

Εβδομάδα 10. Συλλογή ποιοτικών δεδομένων: Συνέ- ντευξη και ομάδες εστίασης.

Εβδομάδα 11. Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων: Θεμα- τική ανάλυση.

Εβδομάδα 12. Εισαγωγή στα σχέδια μικτών μεθόδων. Εβδομάδα 13. Εργαστήριο 3 (Μεθοδολογία).

Semester: B
ECTS: 10

Το μάθημα στοχεύει να εισαγάγει τους φοιτητές στην εννοιολόγηση, το σχεδιασμό και τις δυσκολίες των μεθόδων ποιοτικής έρευνας που χρησιμοποιούνται σε μελέτες μέσων και επικοινωνίας, όπως συμμετοχική παρατήρηση και ψηφιακή εθνογραφία, συνεντεύξεις σε βάθος, ομάδες εστίασης, ιστορική ανάλυση, ανάλυση λόγου, θεματική, οπτική και ανάλυση περιεχομένου.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Semester: A
ECTS: NO

Αυτό το μάθημα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στην ακαδημαϊκή συγγραφή, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες που απαιτούνται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας εργασιών στις ετήσιες αναφορές και στην τελική διπλωματική εργασία. Οι διαλέξεις, οι εργασίες και οι δραστηριότητες είναι πλούσιες και ποικιλόμορφες, καλύπτοντας από μικρής κλίμακας γλωσσικά σημεία έως τη μελέτη του λόγου της δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και της επικοινωνίας. Τα θέματα που θα εξεταστούν περιλαμβάνουν: συγγραφή εκθετικών και επιχειρηματολογικών κειμένων, συγγραφή περιλήψεων, εισαγωγών και συμπερασμάτων, συζήτηση δεδομένων, αναφορά και αποδοχή πηγών, έρευνα και δημιουργία βιβλιογραφίας. Οι φοιτητές λαμβάνουν ανατροφοδότηση για τη συγγραφή τους και αναμένεται να συμμετέχουν σε αυτοέλεγχο και αμοιβαία αξιολόγηση. Το μάθημα συνιστάται ιδιαίτερα για φοιτητές με περιορισμένη εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών και για όσους χρειάζονται ανανέωση των δεξιοτήτων τους στην ακαδημαϊκή συγγραφή.