ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
Η ειδίκευση Επικοινωνία της Διακινδύνευσης και Δημοσιογραφία Κρίσεων εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους τα ΜΜΕ και οι δημόσιοι, ιδιωτικοί ή μη κυβερνητικοί οργανισμοί επικοινωνούν σχετικά με τους υπάρχοντες, αναδυόμενους και εξελισσόμενους κινδύνους. Συνδυάζοντας τη μεθοδική ενασχόληση με την πλούσια θεωρητική και ερευνητική βιβλιογραφία περιπτώσεων με μια πρακτική κάλυψη τρεχουσών κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, η ειδίκευση διερευνά τις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση της ειρήνης και του πολέμου, του περιβάλλοντος, της επιστήμης και της δημόσιας υγείας, μέσω στρατηγικής επικοινωνίας και μεθόδους διαχείρισης κρίσεων για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους.
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Οι απόφοιτοι της ειδίκευσης Επικοινωνία Διακινδύνευσης και Δημοσιογραφία Κρίσεων θα αναπτύξουν τις εξής δεξιότητες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους:
1) Να αντιλαμβάνονται τη σημασία της επικοινωνίας διακινδύνευσης στη σύγχρονη παγκόσμια κοινωνία, 2) Να αξιοποιήσουν την κατάλληλη μορφή επικοινωνίας για κάθε κατηγορία διακινδύνευσης, 3) Να έχουν μια κριτική αντίληψη των προκλήσεων και των απαιτήσεων που αντιμετωπίζει η ανεξάρτητη δημοσιογραφία κρίσεων, 4) Να ασκούν υψηλής στάθμης ερευνητικές, αναλυτικές και ενημερωτικές δεξιότητες στην κάλυψη κρίσεων και διακινδυνεύσεων από μια μεθοδική και κοινωνικά υπεύθυνη οπτική.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
Το μάθημα παρουσιάζει την πλήρη σειρά σημαντικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα παγκοσμίως και αφορούν τόσο τη φύση όσο και την κοινωνική οργάνωση: περιβαλλοντική βιωσιμότητα, δημόσια υγεία, ακραία ανισότητα/φτώχεια, μεταναστεύσεις. Από την οπτική γωνία της πολιτικής οικονομίας και της επικοινωνίας, τέτοιες προκλήσεις εξετάζονται υπό το πρίσμα του πόσο χρήσιμα αναφέρονται. Προκύπτουν βασικά ζητήματα επαγγελματικής πρακτικής σχετικά με το εάν οι σοβαροί κίνδυνοι και οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εναλλακτικά. Η «Επικοινωνία κινδύνου» διευκρινίζει τέτοιες επιλογές, συζητώντας την ανάγκη για «προορατική δημοσιογραφία», ενισχύοντας συνειδητούς και ευσυνείδητους παράγοντες: δηλαδή υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και πολίτες που συμβάλλουν σε βιώσιμο φυσικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον.
ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
Εβδομάδα 1. Εισαγωγή στην έρευνα, τα κυριότερα παραδείγματα και η επιστημονική μέθοδος.
Εβδομάδα 2. Ανάπτυξη ερευνητικών ερωτημάτων και υποθέσεων.
Εβδομάδα 3. Εισαγωγή στη δειγματοληψία. Εβδομάδα 4. Ζητήματα μέτρησης – (αξιοπιστία, εγκυ-
ρότητα).
Εβδομάδα 5. Εργαστήριο 1 (ανατομία άρθρου – βιβλι- ογραφική ανασκόπηση).
Εβδομάδα 6. Πειραματική και οιονεί πειραματική έρευνα.
Εβδομάδα 7. Ανάπτυξη ερωτήσεων και διεξαγωγή ερευνών.
Εβδομάδα 8. Έρευνα συσχέτισης.
Εβδομάδα 9. Εργαστήριο 2 (Σκοπός της μελέτης, ερευ- νητικά ερωτήματα).
Εβδομάδα 10. Συλλογή ποιοτικών δεδομένων: Συνέ- ντευξη και ομάδες εστίασης.
Εβδομάδα 11. Ανάλυση ποιοτικών δεδομένων: Θεμα- τική ανάλυση.
Εβδομάδα 12. Εισαγωγή στα σχέδια μικτών μεθόδων. Εβδομάδα 13. Εργαστήριο 3 (Μεθοδολογία).
Το μάθημα στοχεύει να εισαγάγει τους φοιτητές στην εννοιολόγηση, το σχεδιασμό και τις δυσκολίες των μεθόδων ποιοτικής έρευνας που χρησιμοποιούνται σε μελέτες μέσων και επικοινωνίας, όπως συμμετοχική παρατήρηση και ψηφιακή εθνογραφία, συνεντεύξεις σε βάθος, ομάδες εστίασης, ιστορική ανάλυση, ανάλυση λόγου, θεματική, οπτική και ανάλυση περιεχομένου.
Έννοιες της ειρήνης, της βίας και των συγκρούσεων. Έννοια, τη βασική θεωρία και την πρακτική της δημο- σιογραφίας για την ειρήνη. Διαφορές μεταξύ της πα- ραδοσιακής/αντιπαραθετικής δημοσιογραφίας και της δημοσιογραφίας της ειρήνης. Σημασία της επίλυσης των συγκρούσεων στη δημοσιογραφία ειρήνης. Διλήμματα και τα εμπόδια της δημοσιογραφίας ειρήνης (ατομικά, δομικά και ιδεολογικά).
Το μάθημα στοχεύει να εξετάσει κύρια οικολογικά ζητήματα στην Ελλάδα. Σκοπός αυτού του μαθήματος είναι να διδάξει στους φοιτητές πώς να αναφέρουν και να γράφουν αποτελεσματικά άρθρα για περιβαλλοντικά ζητήματα και να αναθεωρήσουν θέματα επιστημονικής σημασίας της περιοχής. Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι ανώτεροι δημοσιογράφοι και περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες. Οι φοιτητές, επίσης, πηγαίνουν εκδρομές και συζητούν στην τάξη με εκπροσώπους οικολογικών οργανώσεων και άλλους περιβαλλοντικούς εμπειρογνώμονες. Μπορούν επίσης να επισκεφθούν οικολογικούς παραγωγούς τροφίμων και κρασιού και μικρές επιχειρήσεις αγροτουρισμού. Ο πυρήνας της τάξης αποτελείται από περιβαλλοντικές ειδήσεις που πρέπει να προετοιμάσουν οι φοιτητές.
Το μάθημα παρέχει μια επισκόπηση της έρευνας επικοινωνίας για την υγεία. Ο πρωταρχικός του στόχος είναι να συζητήσει πώς η επικοινωνία μπορεί να αλλάξει τις συμπεριφορές κινδύνου για την υγεία. Έχει θεωρητική και πρακτική εστίαση. Θεωρητικά, χρησιμοποιεί μια ψυχολογική προοπτική εστιάζοντας στις ψυχολογικές διεργασίες που διέπουν το σχηματισμό και την αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία. Οι θεωρίες θεωρούνται ως τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούμε για την υλοποίηση επιτυχημένων επικοινωνιακών εκστρατειών. Πρακτικά, το μάθημα χρησιμοποιεί μια εμπειρική προσέγγιση στην αξιολόγηση της επικοινωνίας για την υγεία: οι φοιτητές θα σχεδιάσουν μια εμπειρική μελέτη, θα συλλέξουν και θα αναλύσουν δεδομένα και θα συντάξουν μια εργασία για ένα ζήτημα επικοινωνίας για την υγεία, το οποίο, αναπόφευκτα φέτος, θα είναι η πανδημία COVID-19.
Η κάλυψη της κρίσης παρουσιάζει μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στα σημερινά μέσα ενημέρωσης. Αυτό το μάθημα εξετάζει πώς τα διεθνή ραδιοτηλεοπτικά, έντυπα και ειδησεογραφικά μέσα Ιστού καλύπτουν πολέμους και άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις. Το μάθημα στοχεύει να εισαγάγει τους φοιτητές στις τεχνικές της δημοσιογραφίας στην αναφορά πολέμων και κρίσεων και να προσφέρει τα απαραίτητα εννοιολογικά και πρακτικά εργαλεία για την κατανόηση των ραγδαίων αλλαγών στον τομέα.
Το μάθημα προσφέρει μια ολοκληρωμένη εξερεύνηση της μετανάστευσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του κρίσιμου ρόλου των μεθόδων έρευνας επικοινωνίας στην κατανόηση και αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας της μετανάστευσης. Το μάθημα συνδυάζει θεωρητικές προοπτικές με πρακτικές ερευνητικές δεξιότητες, επιτρέποντας στους φοιτητές να αναλύσουν τις μεταναστευτικές τάσεις, τις πολιτικές και τις κοινωνικές επιπτώσεις τους μέσω του φακού των μελετών επικοινωνίας.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Αυτό το μάθημα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους μεταπτυχιακούς φοιτητές στην ακαδημαϊκή συγγραφή, αναπτύσσοντας τις δεξιότητες που απαιτούνται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας εργασιών στις ετήσιες αναφορές και στην τελική διπλωματική εργασία. Οι διαλέξεις, οι εργασίες και οι δραστηριότητες είναι πλούσιες και ποικιλόμορφες, καλύπτοντας από μικρής κλίμακας γλωσσικά σημεία έως τη μελέτη του λόγου της δημοσιογραφίας, των ΜΜΕ και της επικοινωνίας. Τα θέματα που θα εξεταστούν περιλαμβάνουν: συγγραφή εκθετικών και επιχειρηματολογικών κειμένων, συγγραφή περιλήψεων, εισαγωγών και συμπερασμάτων, συζήτηση δεδομένων, αναφορά και αποδοχή πηγών, έρευνα και δημιουργία βιβλιογραφίας. Οι φοιτητές λαμβάνουν ανατροφοδότηση για τη συγγραφή τους και αναμένεται να συμμετέχουν σε αυτοέλεγχο και αμοιβαία αξιολόγηση. Το μάθημα συνιστάται ιδιαίτερα για φοιτητές με περιορισμένη εμπειρία στη συγγραφή ακαδημαϊκών εργασιών και για όσους χρειάζονται ανανέωση των δεξιοτήτων τους στην ακαδημαϊκή συγγραφή.