Κανονισμός Λογοκλοπής

Καταθέτοντας οποιαδήποτε μεταπτυχιακή εργασία, ο μεταπτυχιακός φοιτητής υποχρεούται να αναφέρει αν χρησιμοποίησε το έργο και τις απόψεις άλλων. Η αντιγραφή θεωρείται σοβαρό ακαδημαϊκό παράπτωμα. Λογοκλοπή θεωρείται η αντιγραφή εργασίας κάποιου άλλου, καθώς και η χρησιμοποίηση εργασίας άλλου -δημοσιευμένης ή μη- χωρίς τη δέουσα αναφορά. Η παράθεση οποιουδήποτε υλικού τεκμηρίωσης, ακόμη και από μελέτες του ιδίου του μεταπτυχιακού φοιτητή, χωρίς σχετική αναφορά, μπορεί να στοιχειοθετήσει απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος για διαγραφή του. 

Στις παραπάνω περιπτώσεις – και μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του επιβλέποντος καθηγητή, η Συνέλευση του Τμήματος μπορεί να αποφασίσει τη διαγραφή του μεταπτυχιακού φοιτητή. Οποιοδήποτε παράπτωμα ή παράβαση ακαδημαϊκής δεοντολογίας παραπέμπεται στη Σ.Ε. του Α.Π.Μ.Σ.για κρίση και εισήγηση για αντιμετώπιση του προβλήματος στη Συνέλευση του Τμήματος. 

Ως παραβάσεις θεωρούνται και τα παραπτώματα της αντιγραφής ή της λογοκλοπής και γενικότερα κάθε παράβαση των διατάξεων περί πνευματικής ιδιοκτησίας από μεταπτυχιακό φοιτητή κατά τη συγγραφή εργασιών στο πλαίσιο των μαθημάτων ή την εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Για παραβιάσεις κανόνων δεοντολογίας και ποιότητας σπουδών, αρμόδια είναι η Επιτροπή Δεοντολογίας του Ιδρύματος.

Η λογοκλοπή ορίζεται ως η ανομολόγητη χρήση της δουλειάς άλλων σαν να ήταν το δικό σας πρωτότυπο έργο. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η λογοκλοπή μπορεί να οφείλεται σε:
    • αντιγραφή (χρησιμοποιώντας τη γλώσσα ή/και τις ιδέες κάποιου άλλου σαν να είναι δικές σας)·
    • συμπαιγνία (μη εξουσιοδοτημένη συνεργασία).
  2. Οι μέθοδοι περιλαμβάνουν:
    • παραθέτοντας απευθείας τη γλώσσα, τα δεδομένα ή τις απεικονίσεις άλλου ατόμου χωρίς πλήρη και σαφή αναγνώριση της πηγής, 
    • η παράφραση της δουλειάς άλλων χωρίς τη δέουσα αναγνώριση – ακόμα κι αν αλλάξετε κάποιες λέξεις ή τη σειρά των λέξεων, αυτό εξακολουθεί να είναι λογοκλοπή εάν χρησιμοποιείτε τις αρχικές ιδέες κάποιου άλλου και δεν το αναγνωρίζετε σωστά, 
    • η χρήση ιδεών που λαμβάνονται από κάποιον άλλο χωρίς αναφορά στον δημιουργό, 
    • κόψιμο και επικόλληση από το Διαδίκτυο για να δημιουργήσετε ένα «πάστιχο» διαδικτυακών πηγών, 
    • συνεννόηση με άλλο άτομο, συμπεριλαμβανομένου άλλου μαθητή (εκτός από εκείνο που επιτρέπεται για κοινή εργασία έργου)
    • να υποβάλετε ως μέρος της δικής σας έκθεσης ή διατριβής την εργασία κάποιου άλλου χωρίς να προσδιορίσετε με σαφήνεια ποιος έκανε την εργασία (για παράδειγμα, όπου η έρευνα έχει συνεισφέρει από άλλους σε ένα κοινό έργο).

Η λογοκλοπή μπορεί να συμβεί σε όλους τους τύπους πηγών και όλων των μέσων ενημέρωσης:

  • όχι μόνο κείμενο, αλλά και εικονογραφήσεις, μουσικά αποσπάσματα, κώδικας υπολογιστή κ.λπ.
  • όχι μόνο κείμενα που δημοσιεύονται σε βιβλία και περιοδικά, αλλά επίσης έχουν ληφθεί από ιστοσελίδες ή αντλημένα από άλλα μέσα.
  • όχι μόνο δημοσιευμένο υλικό αλλά και αδημοσίευτες εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των φυλλαδίων διαλέξεων και των εργασιών άλλων φοιτητών.