Η εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας διέπεται από τον Κώδικα Ακαδημαϊκής Δεοντολογίας του Α.Π.Θ. Κάθε δημιουργός ή συν-δημιουργός οποιουδήποτε πνευματικού έργου δικαιούται να αναφέρεται και να αναγνωρίζεται ως τέτοιος, απολαμβάνοντας και τα περιουσιακά και ηθικά δικαιώματα/εξουσίες που απορρέουν από το συγκεκριμένο έργο. Κατ’ εξαίρεση, αν το πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα («έργο») είναι το τελικό εξαγόμενο αμειβόμενου ερευνητικού έργου, το οποίο έχει ανατεθεί από φορέα εκτός Α.Π.Θ., τα περιουσιακά δικαιώματα του δημιουργού ή των συν-δημιουργών μπορεί να περιορίζονται βάσει των όρων της σύμβασης με την οποία ανατίθεται το εν λόγω ερευνητικό έργο, ενώ τα ηθικά δικαιώματα παραμένουν στον δημιουργό ή τους δημιουργούς, υποκείμενα στους αναγκαίους -για την εκμετάλλευση/οικονομική αξιοποίηση του παραχθέντος πνευματικού δημιουργήματος-συμβατικούς περιορισμούς.
Για τη συγγραφή και την εκπόνηση της Μ.Δ.Ε. ο υποψήφιος οφείλει να συμμορφωθεί με τον Οδηγό Συγγραφής Διπλωματικών Εργασιών και να ακολουθήσει το Υπόδειγμα Μ.Δ.Ε., τα οποία είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Προϋπόθεση για την έναρξη εκπόνησης της Μ.Δ.Ε. είναι ο μεταπτυχιακός φοιτητής να έχει εξεταστεί επιτυχώς σε τουλάχιστον πέντε (5) μαθήματα της επιλεγείσας ειδίκευσης, του ενός (1) υποχρεωτικού και των τεσσάρων (4) μαθημάτων επιλογής.
Για την παρουσίαση της Μ.Δ.Ε. προβλέπεται η θετική εισήγηση της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ προϋπόθεση για τη δημόσια εξέταση της Μ.Δ.Ε. είναι η προαγωγή σε έξι (6) μεταπτυχιακά μαθήματα.
Η υποστήριξη της Μ.Δ.Ε. πραγματοποιείται δημόσια σε συγκεκριμένη ημερομηνία και τόπο που ορίζεται από τη Σ.Ε. του Α.Π.Μ.Σ.
Μετά την υποστήριξη της Μ.Δ.Ε. συντάσσεται πρακτικό στο οποίο αναφέρεται ο επιμέρους βαθμός κάθε μέλους της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής, ο μέσος όρος της βαθμολογίας καθώς και τυχόν παρατηρήσεις ή επισημάνσεις.
Η βαθμολογία της Μ.Δ.Ε. γίνεται, ταυτόχρονα στη δεκαδική (0-10) και στην εκατοστιαία κλίμακα (0-100), ενώ ο ελάχιστος προαγωγικός βαθμός είναι το έξι (6 ή 50%). Κατόπιν της έγκρισής της από την Επιτροπή, αναρτάται υποχρεωτικά στο διαδικτυακό τόπο της Σχολής, ενώ κατατίθεται ψηφιακό αντίτυπο στο Αποθετήριο του Α.Π.Θ.
Για να εγκριθεί μία Μ.Δ.Ε. πρέπει να ανταποκρίνεται στις παρακάτω απαιτήσεις:
- Το περιεχόμενο της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας να είναι συναφές με το
αντικείμενο της Ειδίκευσης, τα μεταπτυχιακά μαθήματα της οποίας παρακολούθησε ο
φοιτητής. - Η πραγμάτευση, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχει παντελώς νέα στοιχεία, να γίνεται με νέο
τρόπο προσέγγισης των πηγών και της βιβλιογραφίας, ώστε να τεκμηριώνεται
πειστικά η ερευνητική προσπάθεια και επίδοση του υποψηφίου. - Η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία να έχει έκταση τουλάχιστον είκοσι χιλιάδων
(20.000) λέξεων, εξαιρουμένων των παραρτημάτων και της βιβλιογραφίας.
Η Επιτροπή εξετάζει και αξιολογεί της Μ.Δ.Ε. εξετάζοντας και αξιολογώντας τα παρακάτω κριτήρια:
- την επιστημονική ποιότητα και πληρότητα, δηλαδή την τοποθέτηση και επιστημονική ή και τεχνική τεκμηρίωση, αλλά και τη σαφήνεια διατύπωσης των στόχων σε σχέση με επίσης πρόσφατες εξελίξεις επίσης διαπιστώνονται στη διεθνή βιβλιογραφία ή την πρακτική υλοποίησης ανάλογων έργων, το σχεδιασμό, την οργάνωση και εκτέλεση επίσης μεθοδολογικής προσέγγισης επίσης
έρευνας ή επίσης παραγωγής, την επεξεργασία, ερμηνεία και κριτική αποτίμηση των αποτελεσμάτων ή του τελικού έργου, την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη διατύπωση τεκμηριωμένων προτάσεων για περαιτέρω μελέτη, διερεύνηση ή πρακτική εφαρμογή. - την αρτιότητα συγγραφής επίσης εργασίας (εμφάνιση κειμένου και διαγραμμάτων, συνοχή του κειμένου, σωστή χρήση επίσης γλώσσας και επίσης επιστημονικής ορολογίας, σωστή παράθεση των παραπομπών και αναφορών). Στην περίπτωση παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου, αξιολογούνται επίσης η τεχνική και αισθητική αρτιότητα του έργου,
- την αρτιότητα της προφορικής παρουσίασης (εμφάνιση και οργάνωση της παρουσίασης, ευχέρεια λόγου, τήρηση χρονικών περιθωρίων, απόκριση στις ερωτήσεις των εξεταστών).
Η Μ.Δ.Ε. είναι ατομική και δύναται να εκπονηθεί είτε με τον συνήθη τρόπο, με βιβλιογραφική και εμπειρική έρευνα, θεωρητική ανάλυση, είτε μέσω δημιουργικού/ερευνητικού έργου (research based project). Το τελευταίο, συνδυάζει το γραπτό, δοκιμιακό σκέλος με την παραγωγή πρωτότυπου ψηφιακού περιεχομένου ή/και κώδικα, όπως οπτικού (λ.χ. φωτογραφικού), οπτικοακουστικού (λ.χ.
ντοκιμαντέρ), ή, ακόμα, πρότυπων διαδικτυακών και πολυμεσικών εφαρμογών και εν γένει υπηρεσιών λογισμικού που μπορεί να συνδυάζουν πολλές από τις παραπάνω εκφάνσεις (λ.χ., ιστότοπου, διαδραστικού ντοκιμαντέρ).
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι αποδεκτός ένας μικρότερος αριθμός λέξεων αρκεί να παρουσιάζονται όλες οι φάσεις της υλοποίησης και αξιολόγησης της παραγωγής με το απαραίτητο θεωρητικό και μεθοδολογικό υπόβαθρο.
Σε ειδικά τεκμηριωμένες περιπτώσεις, είναι δυνατή η εκπόνηση Μ.Δ.Ε. από δύο φοιτητές/τριες, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν διακριτούς ρόλους που θα συνάδουν με το αντικείμενο του/της καθενός/μιας και τις αντίστοιχες δεξιότητες που απαιτεί το όλο εγχείρημα.
Στις περιπτώσεις αυτές, η υποβολή του γραπτού σκέλους θα πρέπει να συνοδεύεται από την αποστολή όλων των «ψηφιακοί πόρων» (digital /media assets) της Μ.Δ.Ε., λ.χ., πηγαία αρχεία /κώδικας πρότυπων εφαρμογών, τελικές υπηρεσίες, συνοδευτικό οπτικο-ακουστικό και πολυμεσικό υλικό κοκ., που θα πρέπει να κατατίθενται με φυσικό τρόπο (σε κάποιο φυσικό μέσο) ή σε κάποιο αποθετήριο. Επίσης, τυχόν σύνδεσμοι πρόσβασης στις τελικές υπηρεσίες (λ.χ., ιστοσελίδα, σύνδεσμος YouTube ή άλλη πλατφόρμα κοκ.) θα πρέπει να παρατίθενται στη γραπτή εργασία, σε ευδιάκριτο σημείο (λ.χ., στο εσώφυλλο).
Η έγκριση εκπόνησης μιας Μ.Δ.Ε. αυτής της κατηγορίας, από μέρους του προτεινόμενου επιβλέποντα καθηγητή προϋποθέτει ότι αυτός έχει ακριβή αντίληψη των παραδοτέων, του ρόλου κάθε/μιας φοιτητή/τριας (εφόσον εμπλέκονται πλέον του ενός) καθώς και του ότι οι φοιτητές/τριες κατέχουν σε επαρκή βαθμό την τεχνογνωσία που απαιτεί η υλοποίηση του όλου εγχειρήματος.
Αν η κρίση της Μ.Δ.Ε. είναι αρνητική, ο μεταπτυχιακός φοιτητής μπορεί να υποβάλλει την εργασία του ενσωματώνοντας τις επισημάνσεις για τη βελτίωσή της σε χρονικό διάστημα που ορίζει η Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή. Αν και η δεύτερη κρίση είναι αρνητική, ο μεταπτυχιακός φοιτητής χάνει το δικαίωμα απονομής του Δ.Μ.Σ.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν υφίσταται αντικειμενική αδυναμία ή σπουδαίος λόγος, είναι δυνατή η αντικατάσταση του επιβλέποντα ή μέλους της Τριμελούς Εξεταστικής Επιτροπής καθώς και αλλαγή του θέματος της Μ.Δ.Ε. μετά από απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος.