No items found

DIM 104 Ψηφιακές Κουλτούρες και Τηλεόραση

Semester:

ECTS :

10

Course Description

Αυτό το μάθημα μελετά την τηλεόραση και τα ψηφι- ακά μέσα τόσο ως μέσα κοινωνικής, πολιτικής και πολι- τιστικής αναπαράστασης όσο και ως πλατφόρμες δημι- ουργίας νέων δημόσιων και ιδιωτικών πραγματικοτήτων. Αφενός, επικεντρώνεται στους διάφορους τρόπους με τους οποίους η τηλεόραση έχει επηρεάσει πολιτισμικά την οπτικοακουστική κουλτούρα των σύγχρονων κοι- νωνιών, τον ρόλο που διαδραματίζουν οι τηλεοπτικοί κώδικες στην εποχή της σύγκλισης των μέσων ενημέ- ρωσης και της κυριαρχίας των μέσων κοινωνικής δικτύ- ωσης (κουλτούρα YouTube). Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να αναλυθούν οι όροι της infotainment, της tabloidization, της glocalization, του θεάματος και της κουλτούρας παρακολούθησης. Από την άλλη πλευρά, το μάθημα χρησιμοποιεί μια κοινωνιολογική μελέτη των βασικών διαστάσεων της μεταμοντέρνας ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας και του ρόλου που έχουν διαδραματί- σει τα οπτικοακουστικά μέσα στη σύγκλισή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι όροι ιδιωτικοποίηση, νέος κοινοτισμός, εξατομίκευση, εκδημοκρατισμός θα συζητηθούν με τους διάφορους τρόπους που ξεδιπλώνονται στον χαοτικό ψηφιακό κόσμο της πληροφορίας.

Course Objectives

  • Κατανόηση των κεντρικών εννοιών, προσεγγίσεων και συζητήσεων που αφορούν τη σύγκλιση μεταξύ της τηλεοπτικής κουλτούρας, του κινηματογράφου και του διαδικτύου.
  • Κριτική αξιολόγηση των μελετών τηλεόρασης και των ερευνητικών προσεγγίσεων που αφορούν την παραγωγή περιεχομένου και το κοινό της παλιάς και νέας τηλεοπτικής κουλτούρας.
  • Ενεργή χρήση θεωριών που αφορούν τις σπουδές τηλεόρασης και τη κουλτούρα της σύγκλισης στην κατανόηση και ανάλυση σύγχρονων ζητημάτων, προβλημάτων και αλλαγών στον οπτικοακουστικό κόσμο.
  • Ικανότητα να συνεισφέρει στις συζητήσεις σχετικά με τις βασικές διαστάσεις και τα προβλήματα της νέας οπτικοακουστικής κουλτούρας, όπως η παγκοσμιοποίηση, η τοπικοποίηση (glocalization), η ατομικοποίηση και οι δημοφιλείς εικονικές προσωπικότητες.

Learning outcomes

  1. Ορισμός των βασικών εννοιών και προσεγγίσεων στη μελέτη της τηλεοπτικής κουλτούρας και της κουλτούρας της σύγκλισης.
  2. Σύγκριση και αντιπαράθεση των διαφορετικών αποτελεσμάτων των τηλεοπτικών και ψηφιακών κουλτούρων.
  3. Αποτελεσματική εφαρμογή των εννοιών αυτών στη γενεαλογική έρευνα των οπτικοακουστικών φαινομένων.
  4. Αναγνώριση της περίπλοκης αλληλεπίδρασης και σχέσης μεταξύ της ψυχαγωγίας, της πληροφόρησης και του διαδραστικού θεάματος.

Workload

Type of work Description Hours
Lectures Thirteen 3-hours lectures 39
Independent study Study of class materials and readings 50-60
Readings in-class presentation Presenting & leading a discussion on a given topic 25-30
Essay outline in-class  presentation Conference type presentation of essay outline 25-30
Research Essay Essay (5000 words) 100-110
Total workload 239-269

Assessment

 

Type of assessment Learning outcome Impact on final grade Date of assessment
Participation in in-class discussion 1-4 10% Regularly
In-class presentation of course readings 1-4 10% 2nd-12th week
In-class presentation of eassay outline 2-4 10% 13th week
Research Essay 2-4 70% 15th week

Bibliography – required reading

• Amanda D. Lotz – We Now Disrupt This Broadcast. How Cable Transformed Television and the Internet Revolutionized It All,MIT Press 2018
• Ramon Lobato, Netflix Nations. The Geography of Digital Distribution-NYU Press,2019
• Jenkins, H. Convergence Culture, New York University Press, 2006
• Burgess J. and Green J. YouTube. Cambridge: Polity Press, 2009
• Langer, John. Tabloid Television: Popular Journalism and the “other News” London: Routledge, 1998.
• Kuipers, G. “Cultural Globalization as the Emergence of a Transnational Cultural Field: Transnational Television and National Media Landscapes in Four European Countries.” American Behavioral Scientist 55, no. 5 (2011): 541-57.